Culinair

De Auvergne is wereldberoemd om haar typische streekprodukten.

Frankrijk zonder kaas is geen Frankrijk. Er zijn vijf beroemde kazen: Fourme d’Ambert: een schimmelkaas gemaakt van koeienmelk met een lichte peterseliesmaak, zacht en fruitig. Bleu d’Auvergne: een schimmelkaas met een romige peterseliesmaak. Saint-Nectaire: een soepele, romige kaas met een lichte hazelnootsmaak. Cantal: een harde pittige kaas die verkrijgbaard is in verschillende rijpheden. Salers: deze kaas lijkt erg op de Cantal maar het grote verschil is dat deze kaas alleen mag worden gemaakt met melk van één kudde koeien . Maar ook vindt u de Brie de Meaux.

De Auvergne is een boerenstreek en dat is terug te zien in de keuken: heerlijke droge worsten en ham, maar ook de vele stoofpotten komen hier vandaan. De “pâte aux pommes” is een taart van bladerdeeg, crème fraiche en aardappels en is echt een streekgerecht.

Bezoek de wijngaarden en caves van Saint Pourcain, Bekende wijnen zijn: Saint Pourcain, Corent, Boudes, Chateaugay, Madarques.

In de streek treft u het heerlijke Charolais vlees uit traditionele veeteelt aan.

Voor mineraal water kunt u terecht in Volvic, Vichy. Leuk voor een dagtochtje.

In Vichy kunt u ook de beroemde Pastilles van Vichy kopen.

In de Allier zijn veel gezellige markten, zoals in Bellenaves en Ebreuil.

Of probeer het zelf uit in een van de vele restaurantjes, waar vaak de truffade (aardappelgerecht), de pounti (een soort vlaai met pruimen), de potee auvergnate (stoofpotje) of een van de vele riviervissen op het menu staan. Bon appetit!

This site is using the Seo Wizard plugin created by http://seo.uk.net/