VERZAMELEN OP EEN ANDERE MANIER

VERZAMELEN OP EEN ANDERE MANIER

Category : Wandelen

In de herfst zie je op het platteland veel Fransen die door hun knieën gebogen staan, turend naar de grond of er iets nuttigs ligt. Of zoals de Fransen het zeggen: “le ramassage est une sortie dominicale, automnale et en famille”.

Verzamelen

Er valt namelijk heel wat te verzamelen. Langs de Franse binnenweggetjes staan namelijk heel veel bomen. En aan die bomen hangt van alles. En ook in de grote tuinen is heel wat te vinden.

champignon

Dus naast jagen (wat ikzelf minder vind) is ook verzamelen in de herfst de grote mode in Frankrijk. Misschien een ideetje voor de gemeenten in Nederland. Plant eens wat meer fruitbomen, notenbomen en makke kastanjebomen aan. Leuke bezigheid in de herfst voor iedereen!

Appels en noten

appelboom

Kastanjes (les marrons), walnoten (les noix de Grenoble), peren (les poires), appels (les pommes) en natuurlijk paddenstoelen (les champignons). Aan die laatste waag ik me niet. Maar de rest wel.

Peren

De eerste appeltaarten zijn alweer gebakken. En ook perentaart is erg lekker. Of worteltaart met walnoten.

appeltaart

Ook kruiden vind je langs de kant van de weg. Rozemarijn, Tijm, munt, kamille. Het is allemaal heel gewoon hier.

Druiven

En dan natuurlijk ook nog de eigen druivenoogst!

Bak ook eens een taart en geniet.

Bon appétit!

Recept Oma’s appeltaart/perentaart

250 roomboter ongezouten op kamertemperatuur

Zo’n 10 tot 15 appels (ligt er aan hoe groot ze zijn)

200 gram basterdsuiker (bruin/wit maakt niet uit)

heel klein beetje zout

1 zakje vanillesuiker

400 gram zelfrijzend bakmeel

Rozijnen

50 gram walnoten

2 el kaneel

2 el strohrum

1 ei

Vet de vorm in of gebruik bakpapier (heel erg handig). Zet de oven op 180 graden.

Schil de appels en snij ze in plakjes (hetzelfde geldt voor de peer)

Drop het meel op het aanrecht in een mooi hoopje. Doe de stukjes boter, suiker, vanillesuiker, een half ei toe en eetlepel strohrum in het midden er bij. Kneed het dan tot een mooi beslag. Verdeel in ¾ en ¼ deeg. Leg uit deeg dan nog even in de koelkast, dan rolt het makkelijker uit. Rol het deeg uit en beleg de bodem en de zijkanten van de vorm.

De plakjes appel vermeng je met de gewassen rozijnen, walnoten en kaneel en voeg hier ook wat strohrum aan toe. Vervolgens mik je de appels in de vorm. Van het overgebleven deeg maak je stroken van circa 1 cm en je legt die over de appelvulling. Ik zou zeggen gebruik je eigen creativiteit hierbij. Klop het resterende ei en strijk dat over de stroken. Dan anderhalf uur in midden van de oven bakken op 180 graden.


Archief

This site is using the Seo Wizard plugin created by http://seo.uk.net/